De ontkenningsfases bij financiële en zakelijke problemen

Als directeur van het NFPI (Nationaal Faillissement Preventie Instituut) heb ik door de jaren heen onderstaande theorie ontwikkeld na jarenlange ervaring met vele honderden ondernemers die ik gedurende mijn vijfenveertigjarige insolventie praktijk heb begeleid bij structurele financiële problemen, faillissementen en doorstarts.

Elke ondernemer met financiële problemen was voor mij in eerste instantie moeilijk te doorgronden. Niemand liet tijdens een eerste intake of kennismakingsgesprek het achterste van zijn tong zien. Er was altijd nog stille hoop dat de financiële problemen op termijn weg zouden ebben. De gedachte was, na regen komt zonneschijn, althans dat dacht men.

De negatieve spiraal.

Als het moment is aangebroken, een moment dat meestal niet direct zichtbaar is om dat een stille negatieve spiraal bijna onmerkbaar zich langzaam inzet, is deze spiraal alleen te stoppen als er tijdig en op daadkrachtige wijze wordt ingegrepen. Hulp van buiten af is dan gewenst. Ik kan alleen hulp bieden als adviseurs als de cliënt open staat voor mijn adviezen maar ook bereid is adviezen op te volgen.

Openheid van zaken;

Het is in de meeste situaties een kwestie van schaamte om dat de realiteit en de onderdrukte gevoelens van mislukking en onmacht over de ontstane financiële situatie naar boven komen.

Een situatie die meestal heel lang werd verdrongen, dus de ontkenningsfase die niemand wil erkennen, tot het moment dat het doek valt en de zaak failliet dreigt te gaan met alle negatieve financiële, maar ook de maatschappelijke gevolgen waar men zo bang voor is.

Door de jaren heen heb ik honderden intakegesprekken gevoerd met ondernemers en heb ik mijn eigen theorie ontwikkeld gebaseerd op ervaringen in mijn insolventiepraktijk.

Mijn onderzoek van die de fasen van verwerking heb ik onderzocht bij gefailleerden en mensen met torenhoge structurele schulden. Maar ook heb ik met name personen meegemaakt in mijn juridische praktijk die moeite hebben een civiele of strafrechtelijke juridische situatie moeilijk kunnen verwerken.

Ik weet zelf hoe het voelt in een situatie te verkeren en het verwerken van sterke (negatieve) emoties en gebeurtenissen. Ik durf te beweren dat elk mens in zijn of haar leven een periode meemaakt en gedwongen door de omstandigheden een ontkenningsfase doorloopt, in meerdere of mindere mate, langer of korter, de volgende fasen bij een verwerkingsproces zal herkennen;

Wilt u meer weten of een afspraak maken?

Bel dan naar 085 0160 788 of mail naar info@nfpi.nl

Menu