Maatschappelijk onacceptabel: het gebrek aan juridische kennis bij veel bestuurders van een B.V.

Duizenden ondernemers richten jaarlijks een besloten vennootschap (B.V.) op, met uiteenlopende motieven en doelen. Maar wat opvalt — en verontrust — is dat een groot deel van deze ondernemers zich nauwelijks ondernemer mag noemen. Hun kennis over wat ondernemerschap in essentie inhoudt, ontbreekt vaak volledig.

Als je de gemiddelde directeur van een B.V. vraagt naar de basisprincipes van debet en credit, sta je verbaasd van de leegte in hun antwoorden. Soms lijken ze je aan te kijken alsof je van een andere planeet komt. Dit zegt alles over de beperkte kennis van wet- en regelgeving die deze mensen bezitten. Ze hebben geen flauw idee waar het echt om gaat.

Wanneer je het vervolgens over boekhouding hebt, wordt het alleen maar schrijnender. De gemiddelde ondernemer kan vaak niet eens een balans lezen. Stel ze gerust niet te veel lastige vragen, want dan slaan ze meteen in paniek. Dit gebrek aan inzicht is niet alleen zorgwekkend, het is ronduit gevaarlijk — zowel voor henzelf als voor het economische systeem.

Als insolventieadviseur en directeur van het Nationaal Faillissement Preventie Instituut kom ik dagelijks deze zogenaamde ‘ondernemers’ tegen: gelukzoekers die geen verstand van zaken hebben, maar wel de formele rol aannemen van oprichter en statutair bestuurder van een B.V. Deze situatie leidt regelmatig tot financiële ellende, fraude en maatschappelijke schade.

Het is hoog tijd om de verantwoordelijkheid van ondernemerschap serieus te nemen.

Wij pleiten daarom voor de herinvoering van het ondernemersdiploma als harde voorwaarde om überhaupt een B.V. te mogen oprichten.

Pas wanneer iemand aantoont voldoende kennis en inzicht te hebben in de juridische, fiscale en financiële aspecten van ondernemerschap, zouden zij een bedrijf mogen starten.

Alleen met beter geïnformeerde ondernemers voorkomen we onnodige faillissementen, financiële risico’s en maatschappelijke schade.

Ondernemen is een serieuze zaak en verdient een serieus fundament. De maatschappij kan het zich niet langer veroorloven om onwetendheid en onverantwoord gedrag te accepteren.

De tijd van vrijblijvendheid is voorbij — ondernemerschap vraagt om vakmanschap en verantwoordelijkheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deel:

Meer Berichten

Word lid van de Insolventie Academy

Klaar om in actie te komen?
Boek je gratis intake!

Vrijblijvende videocall afspraak

30 min gratis