Het dwangakkoord

 In Uncategorized

Het dwangakkoord

Is een minnelijke schuldregeling mislukt omdat één of meer schuldeisers weigeren hiermee in te stemmen? Als deze weigering ‘onredelijk’ is, kunt u een dwangakkoord aanvragen bij de rechtbank.

Legt de rechtbank het dwangakkoord op? Dan moeten de weigerende schuldeisers alsnog meewerken aan het minnelijk akkoord. De minnelijke schuldregeling kan vervolgens starten.

Een dwangakkoord is een eenvoudige procedure bij de rechtbank. Een schuldenaar kan een dwangakkoord verzoeken als één (of een aantal) schuldeiser(s) zonder goede reden weigert in te stemmen met de minnelijke schuldregeling via de gemeente of kredietbank.

Legt de rechtbank het dwangakkoord op? Dan moeten de weigerende schuldeisers alsnog meewerken aan het minnelijk akkoord. En kan de minnelijke schuldregeling alsnog starten.

Wanneer is een weigering van schuldeiser(s) onredelijk?

Weigert één (of een aantal) schuldeiser(s) in te stemmen met de minnelijke schuldregeling zonder goede reden? Dan kan dit betekenen dat alle schuldeisers uiteindelijk minder geld ontvangen.

Dit kan de rechtbank zien als onredelijk. Dit zit zo. Als het minnelijk traject mislukt, kunt u voor het oplossen van uw schulden meestal een Wsnp-regeling aanvragen bij de rechtbank.

De Wsnp levert voor uw schuldeisers meestal minder geld op dan de minnelijke schuldregeling. Dit komt doordat de Wsnp meer kosten heeft (zoals voor bewindvoering).

Ofwel: het minnelijke traject is voor uw schuldeisers gunstiger. Weigert een schuldeiser in te stemmen met een minnelijke schuldregeling? Dan kan hij u en andere schuldeisers daardoor dus onredelijk benadelen.

Dwangakkoord en kans van slagen

Wilt u weten of het aanvragen van een dwangakkoord kans van slagen heeft? Neem dan contact met ons op, wij informeren u graag. U kunt ook contact opnemen met de helpdesk van Bureau Wsnp.

Aanvragen dwangakkoord samen met het verzoek toelating Wsnp

Een verzoek tot het opleggen van een dwangakkoord dient u tegelijk in met een verzoek tot toelating in de Wsnp.

  • Wordt het dwangakkoord opgelegd? Uw verzoek tot toelating in de Wsnp vervalt;
  • Wijst de rechtbank het dwangakkoord af? De rechtbank behandelt het verzoek tot toelating in de Wsnp.
  • Wil u meer weten over de kans van slagen van een dwangakkoord in uw situatie neem dan contact op.

Financiële problemen vergen veel energie, en bij een faillissement is iedereen verliezer.

Vraag direct juridische hulp aan bij het Nationaal Faillissement Preventie Instituut.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

nfpi-sfeerbeeld-schaakspel nfpi-sfeerbeeld-schaakbord-zwartwit