Faillissement op eigen verzoek

Faillissement verzoek

Iedere zelfstandig ondernemer en directeur van een B.V. of de bestuurder van een Stichting kan bij de Rechtbank een verzoekschrift indienen om op eigen aangifte failliet te worden verklaard.

Als u uw eigen faillissement wilt aanvragen dient u zich te wenden tot de griffie van de Rechtbank in uw arrondissement.

De Rechtbank zal op zo kort mogelijke termijn de faillissementsaanvraag in behandeling nemen. Meestal worden u op de zitting door de rechter vragen gesteld over de toedracht en de reden van de eigen aanvraag. Als de rechtbank uw verzoek honoreert wordt meestal dezelfde dag een curator benoemd.

Wie kan een faillissement aanvragen?

Het faillissement van een onderneming kan worden aangevraagd worden door:

  • De statutair directeur van een rechtspersoon, een B.V. of door de bestuurder van een Stichting in het geval dat de vennootschap is opgehouden te betalen als de onderneming bestaansrecht meer heeft.
  • Aan zelfstandig ondernemers wordt de mogelijkheid geboden om gebruik te maken van de WSNP. (Wet Sanering Natuurlijke Personen)

Crediteuren waaronder leveranciers, de bank, een Leasemaatschappij, werknemers, het UWV en de Belastingdienst kunnen door een advocaat het faillissement van een vennootschap aanvragen

Wilt u meer weten of een afspraak maken?

Plan dan een introductie gesprek in via de knop hieronder!

De voorwaarden voor het aanvragen van een faillissement zijn:
  • Er moeten twee altijd twee schuldeisers zijn.
  • Een ondernemer kan failliet verklaard worden als er sprake is van pluraliteit. Tenminste twee schulden die onbetaald worden gelaten waarvan een schuld opeisbaar moe zijn.

Als de onderneming is opgehouden met betalen. Of hij niet wil of niet kan betalen is voor de aanvraag van een faillissement niet van belang. Het enige dat telt is; er wordt niet betaald!

Kosten aanvraag op eigen verzoek

Voor het aanvragen van faillissement op eigen aangifte zijn geen griffierechten verschuldigd. Het is altijd aan te bevelen een insolventie adviseur u te laten begeleiden.

Als Nationaal Faillissement Preventie Instituut hebben wij ruime ervaring en begeleiden wij ondernemers bij de faillissementsaanvraag als het echt niet meer verder kan en alle mogelijke oplossingen niet het beoogde doel hebben bereikt..

Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de NFPI nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws omtrent zaken zoals faillissementen.