Wanneer bent u statutair-directeur?

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]U bent statutair-directeur als u door de aandeelhouders tijdens een (buitengewone) algemene aandeelhoudersvergadering bent benoemd voor de B.V. waar u werkzaam bent. Als er geen sprake is (geweest) van een officiële aandeelhoudersvergadering waar het besluit rechtsgeldig werd genomen en bekrachtigd bent u dus geen statutair-directeur.

U hoeft niet per se statutair directeur te zijn, dus de titel van Managing Director, CEO, of ook gewoon “directeur” op uw visitekaartje hebben staan, zonder dat u statutair-directeur bent.

Het is belangrijk dat u weet of u statutair-directeur bent of niet omdat er voor de statutair-directeur een bijzondere ontslagregels gelden en een wettelijke verantwoordelijk heeft ten opzichte van de vennootschap.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_video link=”https://www.youtube.com/embed/IKmcA6WHWrE” hide_controls=”1″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Waarschuwing!

Het komt vaak voor dat een directeur denkt dat hij statutair-directeur is omdat hij als bestuurder staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Hoewel een dergelijke inschrijving een aanwijzing is om aan te nemen dat iemand statutair-directeur is, is dit niet voldoende.

Er zal dus ook een officieel aandeelhoudersbesluit moeten zijn waaruit blijkt dat de betreffende persoon daadwerkelijk als statutair bestuurder is aangesteld.[/vc_column_text][vc_column_text]In de praktijk worden de termen statutair-directeur en statutair bestuurder vaak door elkaar gebruikt. Een werknemer die wel een directiefunctie bekleed, maar geen statutair-directeur is, wordt ook wel aangeduid met de term ‘titulair directeur’.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”Twijfels over uw rechtspositie?” add_button=”bottom” btn_title=”Plan een gesprek in” btn_style=”classic” btn_color=”black” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fcalendly.com%2Fnfpi%2Fadviesgesprek”]Vraagt u zich af of u wel of geen statutair-directeur bent? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door een gesprek in te plannen via de knop hieronder.[/vc_cta][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]